Please do not post a support request without first reading and following the advice in https://retropie.org.uk/forum/topic/3/read-this-first

TAB (and most other keys) not working under MAME



  • I've used MAME for a long time on the Mac and have a general idea about how it works. I installed RetroPie and have all the MAME 0.37b5 ROMS in the Arcade/MAME2003 folder and running lr-mame 2003. Choosing a ROM will get it to run, but the TAB key doesn't bring up the menu and it's a ton of guess work to get any keys to actually work.

    I am running RetroPie 4.2 from a stock download from retropie.org.uk, running on a Raspberry Pi 3B.

    After reading this forum and doing some research I found several possibilities but none yielded anything fruitful:

    • The folder /home/pi/RetroPie/roms/arcade/mame2003/cfg/ is empty (i.e. there is no default.cfg file or any other file there)

    • I haven't done anything with retroarch at all, and so no surprise the the folder /opt/retropie/configs/arcade does have a file retroarch.cfg, but it has two commented lines and the only active line is:
      input_remapping_directory = "/opt/retropie/configs/arcade"

    Any help would be appreciated - thanks!



  • @kgb tab key doesnt work in mame2003 for me either.


  • Global Moderator

    @kgb said in TAB (and most other keys) not working under MAME:

    I installed RetroPie and have all the MAME 0.37b5 ROMS in the Arcade/MAME2003 folder and running lr-mame 2003

    mame2003 uses the 0.78 set. i suspect you're actually running lr-imame4all, which has known issues with the tab key.



  • @dankcushions Whoops you are correct. I'm using lr-imame4all emulator. I do indeed have the 0.37b5 mame ROMset. I tried using the mame4all emulator but when I tried to play a game I was told I had missing ROMs, while these ROMs loaded with the lr-imame4all that comes stock with the retropie 4.2 install. Perhaps you have some recommendations? Thanks!


  • Global Moderator

    @kgb said in TAB (and most other keys) not working under MAME:

    @dankcushions Whoops you are correct. I'm using lr-imame4all emulator. I do indeed have the 0.37b5 mame ROMset. I tried using the mame4all emulator but when I tried to play a game I was told I had missing ROMs, while these ROMs loaded with the lr-imame4all that comes stock with the retropie 4.2 install.

    that's strange, as both lr-imame4all and mame4all use the 037b5 romset and should be identical in this regard, but anyway doesn't really matter because...

    Perhaps you have some recommendations? Thanks!

    yep! use 0.78 with the lr-mame2003 emulator, which also comes installed as stock :) the tab key works fine here.



  • @dankcushions i have mame2003 with .78 and the tab does not work for me.



  • @edmaul69 If you haven't already, try removing:

    /home/pi/RetroPie/roms/mame-libretro/mame2003/cfg/default.cfg
    Or if you're using the 'arcade' folder:

    /home/pi/RetroPie/roms/arcade/mame2003/cfg/default.cfg



  • @caver01 you are a life saver. Thank you.



  • @edmaul69 No prob. It does wipe the saved keymap settings default used by all games, but not for INDIVIDUAL games, so there is rarely anything that is lost here. However, it also fixes this odd problem which seems to happen when I upgrade or start a new image. I don't know why.



  • @caver01 i use key mappings i set up manually in the retroarch.cfg so it doesnt hurt me any.



  • Thanks - working much better now!!!


 

Contributions to the project are always appreciated, so if you would like to support us with a donation you can do so here.

Hosting provided by Mythic-Beasts. See the Hosting Information page for more information.