Please do not post a support request without first reading and following the advice in https://retropie.org.uk/forum/topic/3/read-this-first

[SOLVED] RetroPie 4.3 Emulationstation Keeps Crashing



  • I have a Pi 3 with a relatively fresh image of RetroPie 4.3. It was created using the image from this site only 2 weeks ago. I shut down properly every time and do not think it is a corruption issue.

    Everything has been fine with the system, but yesterday I decided to download the latest script and let the system update everything. The only extras I have installed besides 2 ports are 2 of the newer Mame emulators (2012? & 2014?), Drastic, and Reicast.

    Well after 6 hours of updating, everything finished, I rebooted the Pi, and the system loaded EmulationStation back up. Everything seemed fine, but then I got a random crash back to the Command Prompt. There is a font error at the top of the screen and my keyboard is unresponsive. I logged in via SSH and restarted the system no problem. ES loads back up and everything seemed fine, I shutdown ES, and my keyboard works. I loaded ES back up and within 1 minute it crashed again with the same font error and same unresponsive keyboard.

    I logged back in via SSH and restarted the system again. From ES I went into the RetroPie setup and let it update everything all over again. This morning I restarted it from the update menu and ES still keeps crashing. I've tried different themes and it doesn't change the crashing which happens within about 1-2 minute of ES loading no matter which system game list I am looking at.

    Everything was working fine on 4.3, I updated, and ES keeps crashing with this error:
    emulationstation: /home/pi/RetroPie-Setup/tmp/build/emulationstation/es-core/src/resources/Font.cpp:126: static UnicodeChar Font::readUnicodeChar(const string&, size_t&): Assertion '(c & 0xC0) != 0x80' failed,
    Aborted
    alt text


  • Global Moderator

    @gamerdad09 Looks like a corrupted gamelist.xml makes ES crash. Have you tried removing the file referenced in the error via SSH ?



  • @mitu I just deleted that gamelist.xml and rebooted the Pi. EmulationStation crashed again within 1 minute and I didn't do anything except scroll up and down SNES games. It gives the same error, except the gamelist part is not at the top anymore.


  • Global Moderator

    @gamerdad09 What's the error now ? Note that you can start ES via SSH - you just need to close it via the Quit menu and type emulationstation in the SSH session, then trigger the error and you can copy/paste the error output.
    Any other errors logged in /home/pi/.emulationstation/es_log.txt ?



  • @mitu Same exact error as before only the gamelist part is not at the top.

    This is from the es_log.txt

    lvl2: EmulationStation - v2.7.1rp, built Nov 10 2017 - 16:24:06
    lvl2: Creating surface...
    lvl2: Created window successfully.
    lvl2: Added known joystick USB,2-axis 8-button gamepad (instance ID: 0, device index: 0)
    lvl2: Checking available OpenGL extensions...
    lvl2: ARB_texture_non_power_of_two: MISSING
    lvl2: Loading system config file /etc/emulationstation/es_systems.cfg...
    lvl1: System "amstradcpc" has no games! Ignoring it.
    lvl2: Parsing XML file "/home/pi/.emulationstation/gamelists/arcade/gamelist.xml"...
    lvl1: System "atari7800" has no games! Ignoring it.
    lvl2: Parsing XML file "/home/pi/.emulationstation/gamelists/atarilynx/gamelist.xml"...
    lvl2: Parsing XML file "/home/pi/.emulationstation/gamelists/dreamcast/gamelist.xml"...
    lvl2: Parsing XML file "/home/pi/RetroPie/roms/fba/gamelist.xml"...
    lvl1: File ""/home/pi/RetroPie/roms/fba/agress.zip"" does not exist! Ignoring.
    lvl2: Parsing XML file "/home/pi/.emulationstation/gamelists/fds/gamelist.xml"...
    lvl2: Parsing XML file "/home/pi/.emulationstation/gamelists/gamegear/gamelist.xml"...
    lvl2: Parsing XML file "/home/pi/RetroPie/roms/gb/gamelist.xml"...
    lvl2: Parsing XML file "/home/pi/.emulationstation/gamelists/gba/gamelist.xml"...
    lvl2: Parsing XML file "/home/pi/.emulationstation/gamelists/gbc/gamelist.xml"...
    lvl1: System "mame-advmame" has no games! Ignoring it.
    lvl1: System "mame-libretro" has no games! Ignoring it.
    lvl2: Parsing XML file "/home/pi/.emulationstation/gamelists/mame-mame4all/gamelist.xml"...
    lvl2: Parsing XML file "/home/pi/.emulationstation/gamelists/mastersystem/gamelist.xml"...
    lvl2: Parsing XML file "/home/pi/.emulationstation/gamelists/megadrive/gamelist.xml"...
    lvl2: Parsing XML file "/home/pi/.emulationstation/gamelists/n64/gamelist.xml"...
    lvl2: Parsing XML file "/home/pi/.emulationstation/gamelists/nds/gamelist.xml"...
    lvl1: System "neogeo" has no games! Ignoring it.
    lvl2: Parsing XML file "/home/pi/.emulationstation/gamelists/nes/gamelist.xml"...
    lvl1: System "ngp" has no games! Ignoring it.
    lvl2: Parsing XML file "/home/pi/.emulationstation/gamelists/ngpc/gamelist.xml"...
    lvl1: Unknown platform for system "pcengine" (platform "tg16" from list "tg16")
    lvl2: Parsing XML file "/home/pi/.emulationstation/gamelists/pcengine/gamelist.xml"...
    lvl2: Parsing XML file "/home/pi/.emulationstation/gamelists/ports/gamelist.xml"...
    lvl1: File ""/home/pi/RetroPie/roms/ports/TexMaster.sh"" does not exist! Ignoring.
    lvl2: Parsing XML file "/home/pi/.emulationstation/gamelists/psp/gamelist.xml"...
    lvl2: Parsing XML file "/home/pi/.emulationstation/gamelists/psx/gamelist.xml"...
    lvl2: Parsing XML file "/home/pi/.emulationstation/gamelists/retropie/gamelist.xml"...
    lvl2: Parsing XML file "/home/pi/.emulationstation/gamelists/saturn/gamelist.xml"...
    lvl2: Parsing XML file "/home/pi/.emulationstation/gamelists/sega32x/gamelist.xml"...
    lvl2: Parsing XML file "/home/pi/.emulationstation/gamelists/segacd/gamelist.xml"...
    lvl1: System "sg-1000" has no games! Ignoring it.
    lvl2: Parsing XML file "/home/pi/.emulationstation/gamelists/snes/gamelist.xml"...
    lvl1: System "vectrex" has no games! Ignoring it.
    lvl1: System "zxspectrum" has no games! Ignoring it.


  • Global Moderator

    @gamerdad09 said in RetroPie 4.3 Emulationstation Keeps Crashing:

    lvl2: EmulationStation - v2.7.1rp, built Nov 10 2017 - 16:24:06

    Looks like you're using the latest -stable - version from the source repository. Are you using the emulationstation-devpackage ?



  • @mitu I don't think so. Any way to check? I keep everything pretty much stock.


  • Global Moderator

    @gamerdad09 said in RetroPie 4.3 Emulationstation Keeps Crashing:

    @mitu I don't think so. Any way to check? I keep everything pretty much stock.

    If you didn't explicitely install it, then you must have updated from source. Try updating ES from binary and see if you still get the crash. It might be related to the recent additions in ES.


  • administrators

    @mitu that is the latest binary. Can't reproduce this issue myself currently though.


  • Global Moderator

    @buzz OK, I updated this week at some point and I still got 2.6.5 RP, I thought it was installed from source.
    @GamerDad09 disregard my last comment, it seems updating was ok.



  • I tried it anyways and updated ES from binary and still get the crash and Font error.



  • I updated from source now as well and the issue is still there.

    Any other suggestions or help is much appreciated. If there is anything I can send you @BuZz that could help locate a possible bug or another issue please let me know.



  • @gamerdad09 when you say "crashes within 1 min" or so it suggests that you actually do something in it prior to the crashing? If you stay put I imagine it won't crash.

    Would you be able to record a small phone video showing what you do prior to the crash?

    We've seen - and I think we addressed - quite a few font.cpp related errors recently, though I don't quite remember what they were about. They may also be completely unrelated, so the video may help.

    Thanks.



  • This sounds like the issue I fixed a couple days ago. Both the cause of the broken utf8, but also rewrote the parser to silently ignore any broken utf8 in the future.



  • Should be fixed 2.7.2 which should be out now, if not I'll go back again and see what might be wrong.



  • @pjft If I leave RetroPie on the system selection that first apears up when ES loads, there is no crashing. I can scroll between the system/console types normally. The issue occurs when I chose any system and scroll the games listed.

    Sometimes it crashes back to the command line after just moving between 2-3 games, other times I can scroll 15 or 20 before it crashes. I will be doing nothing except pressing down or up on the controller to see the next game. It will usually crash rather quickly after I select a system.

    I have tried multiple themes and it still crashes. I was originally using the default theme before I did the complete update to RetroPie, ES, all Emulators. I am not using video previews. Just basic XML info + a screenshot image preview or game box art.

    I will try to record a video this week and post a link to it.

    @tomaz said in RetroPie 4.3 Emulationstation Keeps Crashing:

    Should be fixed 2.7.2 which should be out now, if not I'll go back again and see what might be wrong.

    I did the full update on Saturday 11/11/2017 at 2pm CST. I noticed the crashing around 9pm CST so I did the full update for everything again and let it run over night. The next morning the crashing from the game selection was still present. I then attempted to update only Emulation Station from Binary and it would still crash with the exact same error in the first post. I then tried one more time to update Emulation Station, this time from Source, but unfortunately the same crash still occurs from the game selection screen.



  • @gamerdad09 The video may help us, then, at least to start asking for more info.

    You mention that it didn't happen before, is that correct? I have a binary from back in the 2.6.5 days here.

    If you want to download it in your Pi, make it executable (chmod +x emulationstation), exit your ES version and then run this (./emulationstation), you can compare those versions.

    It might be that it's happening in spite, or because of any recent changes.



  • @gamerdad09 2.7.2 came out last night, and should have your issue fixed.



  • @tomaz said in RetroPie 4.3 Emulationstation Keeps Crashing:

    @gamerdad09 2.7.2 came out last night, and should have your issue fixed.

    Is it ready to update from binary, or will I need to update from source? I'll try it either tonight or tomorrow.


  • administrators

    @gamerdad09 binary.


Log in to reply
 

Contributions to the project are always appreciated, so if you would like to support us with a donation you can do so here.

Hosting provided by Mythic-Beasts. See the Hosting Information page for more information.