Please do not post a support request without first reading and following the advice in https://retropie.org.uk/forum/topic/3/read-this-first

RPi 1B+ (OSMC) boot and led problem w/power block



  • I'm using the power block on a RPi 1B+ running OSMC. I installed the drivers with the one-liner as described in github. The switch is soldered directly to the designated signal breakouts.

    When I flip the switch to on, the RPi still doesn't boot, unless I additionally momentarily short-circuit the switch pins on the power block. Then everything (except for the led) works fine. When I flip the switch to off, the RPi shuts down just like it should.

    If I don't flip the switch to on and only short-circuit the switch pins on the power block, the RPi boots (a little bit) and instantly shuts down again before it was even finished booting (no matter whether I keep the switch pins short-circuited or not). So obviously the switch works properly, the power block (or the driver software) just doesn't react/interprete it correctly.

    A thing that differs from my other RPi with power block is, that the led doesn't blink while booting and shutting down. It's just on as soon as the RPi boots and stays on until the RPi has shutdown completely.

    I don't care about the led (I don't know, if that is depending on the RPi model, since my other RPi is a RPi3), I just mentioned it in case it helps locating the error.

    Thanks for your help and best wishes

    Walsonde



  • (I know, that the RPi isn't running retroPie, but the power block website links to this forum for support.)


  • Global Moderator

    It might be that the used BCM drivers library causes troubles here. The RPi 1 and 3 have different Broadom chips (see also https://en.wikipedia.org/wiki/Raspberry_Pi#Specifications), but I would need to try and test this myself. Can you post a close-up picture of your Raspberry? Maybe it happens that I have that very same revision. With that, I could try to reproduce it on my site as well then.



  • What surprises me: Are the signal breakouts and the switch pins directly connected? I mean, they can't be, since it makes a difference, if the breakouts AND the switch pins or only the breakouts are short-circuited.

    I could live with an additional push button to start the RPi as a stopgap solution.

    0_1511725974924_IMG_20171126_131905'.jpg


  • Global Moderator

    It is important to note that the switch and the optional status LED need to be connected to the 2x2 pins header in any case. The signal break outs S1 and S2 are not meant for the switch and the LED, but rather for the communication between the PowerBlock and The RPi. Here is a summary for the connection between the break outs and the RPi:

    S1: pin 12
    S2: pin 11
    5V OUT +: pin 2 or pin 4
    5V OUT -: pin 6 or pin 9
    


Contributions to the project are always appreciated, so if you would like to support us with a donation you can do so here.

Hosting provided by Mythic-Beasts. See the Hosting Information page for more information.