Please do not post a support request without first reading and following the advice in https://retropie.org.uk/forum/topic/3/read-this-first

  • I have problem with my DB9 competition pro joystick conneceted to an USB adapter by retronicdesign and configuration in Emulation Station.
    When I configure my joystick in Emulation Station, all directions works.
    But I've a problem with the buttons. All the buttons are recognized as the same button so I can only configure One button (Emulation Station says 'already taken' for the other buttons.

    Could you help me ?

    Thanks in advance

    Chrisbati

  • Global Moderator

    @chrisbati Try running jstest while pressing the buttons (see https://retropie.org.uk/docs/RetroArch-Configuration/#determining-button-values), but if they all produce the same value, there's not much to be done.


  • Thanks for your answer.
    In jstest my joystick has 2 axis and 8 buttons (x,y,z,TL,tr,tl2,tr2,select).
    All the buttons on the joystick are on button 0 in jstest, other buttons than 0 in jstest are off.


  • @chrisbati

    If you are talking about original Competition Pro joysticks made in the 80s and 90s for various computers, all the buttons inside the joystick are wired to the same button. This was how old school joysticks were on most 8-bit machines. The adapter you are using may support multiple buttons, but if the same signal is sent from the joystick for any button press, you'll be out of luck without taking it apart and rewiring it.

    Do you have a pc or other computer you could connect the usb adapter to and test it?


  • Yes, I tested the joystick on my windows 10 pc under joystick configuration.
    Same results. Axis are ok. But all buttons are linked to the same button (button 1 under windows 10 joystick configuration).
    I also tried with my olds quickshot joysticks and same results.

    Are you sure that all those joystick's buttons are wired together ?
    The retronic design usb adapter comes with firmware for each system. I''m using C64/Amiga/Atari firmware and in this configuration has 3 buttons configured (I see the 3 buttons in the windows joystick configuration, but only button 1 works).

    Thanks in advance

    Chrisbati

  • Global Moderator

    @chrisbati This is a problem with the controller or the way that the firmware is configured, there is nothing on the RetroPie (or windows for that matter) that can fix it.


  • @chrisbati

    Unfortunately, c64 and spectrum joysticks only had one fire button command, no matter how many physical buttons there were.

    The adapter may support more buttons on the output, but if it has no difference in the incoming signal, it won't be able to do anything else.

Contributions to the project are always appreciated, so if you would like to support us with a donation you can do so here.

Hosting provided by Mythic-Beasts. See the Hosting Information page for more information.