Please do not post a support request without first reading and following the advice in https://retropie.org.uk/forum/topic/3/read-this-first

lr-pcsx-rearmed controller not working



  • Hi there,
    I have an issue with the lr-pcsx-rearmed emulator : Games load fine but I'm stuck at the first screen of the game (ex : copyright screen in Gran Turismo 2 Arcade, or violence warning screen in Resident Evil 3).
    I guess I have to press start button to past this first screen, but it doesn't work. However, the hotkeys (hotkey+X for libretro menu, hotkey+start to exit the emulator,etc...) are working fine.
    I already tried to change controllers to analog in libretro menu, still not working.
    I only tried with Gran Turismo 2 Arcade and Resident Evil 3.
    I may add my controllers are working fine in every other RetroPie emulators I tried.

    Here are my system relevant informations :
    Pi Model or other hardware: Pi 3 B (not +)
    Power Supply used: 5V, 2.4A
    RetroPie Version Used : 4.4.2
    Built From: Pre made SD Image on RetroPie website
    USB Devices connected: USB memory, Xbox360 wireless to USB receiver (official)
    Controller used: Xbox360 wireless
    Error messages received: None
    Log found in /dev/shm/runcommand.log : see below
    Guide used: Retropie wiki
    Emulator: lr-pcsx-rearmed

    runcommand.log relevant section :
    Parameters:
    Executing: /opt/retropie/emulators/retroarch/bin/retroarch -L /opt/retropie/libretrocores/lr-pcsx-rearmed/libretro.so --config /opt/retropie/configs/psx/retroarch.cfg "/home/pi/RetroPie/roms/psx/Gran_Turismo_2_arcade.iso" --appendconfig /dev/shm/retroarch.cfg
    Starting PCSX-ReARMed
    Running PCSX Version 1.9 (Jun 21 2018).
    psxMap: warning: wanted to map @80000000, got 0x740eb000
    Init new dynarec
    testing if we can run recompiled code..
    test passed.
    warning: RAM is not directly mapped, performance will suffer
    Mapped (RAM/scrp/ROM/LUTs/TC):
    77000000/1f800000/1fc00000/08000000/74d30000
    found BIOS file: SCPH101.bin
    RGB565 supported, using it
    plugin: plugins/builtin_gpu
    plugin: plugins/builtin_spu
    plugin: plugins/builtin_pad
    plugin: plugins/builtin_pad
    Plugins loaded.
    Loaded CD Image: /home/pi/RetroPie/roms/psx/Gran_Turismo_2_arcade.iso[2048].
    selected sound output driver: libretro
    CD-ROM Label: GRANTURISMO2
    CD-ROM ID: SCES02380
    CD-ROM EXE Name: SCES_023.80;1

    PSX BIOSes present in /home/pi/RetroPie/BIOS :
    924e392ed05558ffdb115408c263dccf SCPH1001.BIN
    6e3735ff4c7dc899ee98981385f6f3d0 SCPH101.BIN
    1e68c231d0896b7eadcad1d7d8e76129 SCPH7001.BIN

    Thanks for your help !


  • Global Moderator

    @xstouf After changing the controller type to 'Analog', have you tried to save your core options so this configuration is saved, and then restart the game ? Or just restart the game once you've done this (Select + B), but without leaving RetroArch.



  • @mitu said in lr-pcsx-rearmed controller not working:

    @xstouf After changing the controller type to 'Analog', have you tried to save your core options so this configuration is saved, and then restart the game ?

    First, thanks for trying to help !
    Yes I tried that, with every combination I could (standard / analog, Retropad / Retropad w/ Analog). I also tried to disable the multitap devices as I seem to remember reading it was bugged some time ago.

    Or just restart the game once you've done this (Select + B), but without leaving RetroArch.

    I just tried that. Instead of the game, it loads the "playstation loader (playstation logo and then memory card / cd player menu, see screenshot below). Controller also don't seem to work in this menu.

    Edit : Do you know a non-analog game known to work, I could use for a test and remove the possibility of a game incompatibility ?

    alt text



  • @xstouf when I have that problem I make my changes and then save the game config and then quit retroarch and then restart the game..95% that will fix that problem.

    try to put everything back to default and make sure BOTH multi taps are disabled



  • @akafox said in lr-pcsx-rearmed controller not working:

    @xstouf when I have that problem I make my changes and then save the game config and then quit retroarch and then restart the game..95% that will fix that problem.

    try to put everything back to default and make sure BOTH multi taps are disabled

    That's what I'm doing, already... Both multitaps are disabled, and I'm restarting the emulator each time I change something. BUT !!!....
    ...I just made some progress : I just tried "R-Type Delta (USA)", and it is running perfectly fine.
    So, I guess the problem is related to the analog controls part, or the 2 first games I tried to run were incompatible in some way (bad luck)...
    Now, I know the emulator is working fine with a non-analog US game. That's some progress :)
    Do you have an idea to make me progress further, by any chance ?



  • @xstouf unfortunately no..I don't use a xbox 360 or a ps4 controller..I have a psx usb type (looks like a real psx) controller that I use.

    everything is set to retropad in the quick menu ---> controls (bringing the retroarch gui up (start+x (top face button) and the in quick menu options everything is set to default and both taps are set to disabled? correct?

    try with gt2 please



  • @akafox said in lr-pcsx-rearmed controller not working:

    @xstouf unfortunately no..I don't use a xbox 360 or a ps4 controller..I have a psx usb type (looks like a real psx) controller that I use.

    everything is set to retropad in the quick menu ---> controls (bringing the retroarch gui up (start+x (top face button) and the in quick menu options everything is set to default and both taps are set to disabled? correct?

    try with gt2 please

    Had doubts about my games files, so I re-downloaded both gt2 and resident evil 3, and re-built bin+cue from the .bin.ecm files
    Now, gt2 (both discs) seems running fine, I could go past the warning screen (yeepee !). Disc 1 is US version while disc 2 is EU.
    Did the same with :
    Gradius Gaiden (J), running fine.
    Castlevania - Symphony of the night (EU), running fine
    Resident Evil 3 (EU), still stuck on the warning screen (it was bin+cue already)
    Einhander (US), running with bugs (X button seems not working)

    I now know the emulator is running fine, but I'd like to know why some games are working and some don't. I think it is not a BIOS issue, because EU/US/J games are working. Is there a compatibility list somewhere ?



  • @xstouf https://retropie.org.uk/forum/topic/4029/ps1-games-that-have-bugs-in-retropie/2

    it's a running thread look there I have not been able to check myself yet..I will when I can tonight

    glad you got it working though



  • @xstouf You're better off using US (ntsc) versions as often as possible. A lot of EU (pal) games run slower and have black borders at the top and bottom of the screen.
    I have a US copy of Resi 3 and have no problems. Einhander is working fine too.

    Does the emulator recognize your bios? You don't get any error messages at the bottom of the screen when booting a game? (Many games still run without a bios as the emulator simulates one when it can't find the bios..but compatibility is lower.)



  • GT2 fine as far as I can tell on my end. Don't have RE3



Contributions to the project are always appreciated, so if you would like to support us with a donation you can do so here.

Hosting provided by Mythic-Beasts. See the Hosting Information page for more information.