Please do not post a support request without first reading and following the advice in https://retropie.org.uk/forum/topic/3/read-this-first

PSX Roms taking ages to load / not loading?



  • My specs:

    I'm running on the latest RetroPie version, with the SCPH1001.BIN BIOS and updated pscx-rearmed and ls-pscx-rearmed BIOS's from the packages.

    When I load up a PSX game, such as Driver 2, it goes to the loading screen and says 'Now loading' and never stops. Alternatively, it is just a constant black screen. This isn't specific to Driver 2 - just an example.

    Any help would be massive.

    I've tried finding the cheevos achievement system in retroarch.cfg but in this version of RetroPie the path /opt/retropie/emulators/config/psx/retroarch.cfg isn't found. It isn't found in retroarch.cfg either.

    My PSX roms are .bin and .cue, no .zip files and no .PBP or .bin.ecm files. It should all be running!

    Thanks :)


  • Global Moderator

    @nicky_s14 said in PSX Roms taking ages to load / not loading?:

    I've tried finding the cheevos achievement system in retroarch.cfg but in this version of RetroPie the path /opt/retropie/emulators/config/psx/retroarch.cfg isn't found. It isn't found in retroarch.cfg either.

    RetroAchievements settings can be entered through the RGUI while in-game. The retroarch.cfg file does contain any possible setting, so even if you look into it, those settings are not there unless specifically set by you.

    Going back to your first problem - please add the information requested in https://retropie.org.uk/forum/topic/3/read-this-first.



  • @mitu

    Is this the info that you're looking for?

    Pi Model or other hardware: Pi 3B
    Power Supply used: 5V 2.5A (no undervoltage)
    RetroPie Version Used (eg 3.6, 3.8.1, 4.1 - do not write latest): Retropie v4.4
    Built From: Retropie v4.4 blank image
    USB Devices connected: USB Keyboard
    Controller used: Wireless PS Controller
    Error messages received: None, black screen / forever loading

    Log found in /dev/shm/runcommand.log (if relevant):
    https://pastebin.com/738iSXz0
    Guide: none
    File: Retropie/roms/Front Mission 3.bin / .cue
    Emulator: pscx-rearmed / ls-psxcx-rearmed


  • Global Moderator

    @nicky_s14 Yes, mostly that. Please remove the log text and upload it entirely on pastebin.com, then provide a reference. You might want to also enable verbose mode in the Runcommand launch menu to get a more detailed log.



  • Just updated it, the reference is https://pastebin.com/738iSXz0.

    I think I've fixed it, but I'm not sure. There could be loads more lurking. A game that I was having issues with was Dune 2000. I'd run it, everything goes fine and the .bin file is recognised. At first, it was just loading. I removed and re-installed the rom and it seems to be fine?

    To remove the cheevos command, do I go to the RGUI menu? What folder is it in exactly if you may know?


  • Global Moderator

    @nicky_s14 said in PSX Roms taking ages to load / not loading?:

    I removed and re-installed the rom and it seems to be fine?

    One of the causes for this problem is a bad rom, so try to re-transfer them to the Pie.

    About your cheevos question - I don't understand what you're trying to do: erase them or add them to RA ?



  • I read around that there was an achievement system that caused the emulator to do extra work that wasn't needed, making the loading time longer. This was caused by cheevos_enabled="true" and I had to make it cheevos_enabled="false". Just wondering where...

    To be honest, I think I can just pass that. I think the bad roms are the cause.

    However, I saw in the runcommand that it said warning: RAM is not directly mapped, performance will suffer

    Any ideas on its magnitude of effect and any ways to solve it? If it even is a problem anyway...

    Thanks


  • Global Moderator

    @nicky_s14 said in PSX Roms taking ages to load / not loading?:

    Any ideas on its magnitude of effect and any ways to solve it? If it even is a problem anyway...

    I don't think that's a concern.



  • Okay. That seems great. Thank you extremely for your help - helped me 110%. The roms are the issue here, not the BIOS or anything else. Was actually quite surprising.


  • Global Moderator

    @nicky_s14 said in PSX Roms taking ages to load / not loading?:

    Thank you extremely for your help

    I didn't do anything.


Log in to reply
 

Contributions to the project are always appreciated, so if you would like to support us with a donation you can do so here.

Hosting provided by Mythic-Beasts. See the Hosting Information page for more information.