Please do not post a support request without first reading and following the advice in https://retropie.org.uk/forum/topic/3/read-this-first

Scraper video black after scraping update



  • @mitu now that I think about this, I updated core just before update the rom set (because of the new FB alpha!)


  • Global Moderator

    @Menion It's the OS packages that I was talking about, not the RetroPie's package - but when you update the script will ask you if you want to also upgrade the OS packages. I assume you said yes, so the vlc package might also have been updated.



  • Yes I have updated also OS and I remember that also VLC and ffmpeg libraries got updated


  • Global Moderator

    I tested on my PI and it's clearly not working after the update. The 3.0.6 update for VLC doesn't seem to work for Mpeg4 videos, either with or without the RPF patch (that inverted the colors at the end of last year). I'm not sure if it's the ffmpeg libraries or the vlc part that broke, so far downgrading vlc doesn't have any result. I'll see if the ffmpeg downgrade might produce something.



  • Is it possible that VLC goes for OMX acceleration when deconding via FFMPEG? This because yuv420 mp4s work with VLC


  • Global Moderator

    @Menion So you have some videos that work with vlc (the YUV 420p) ? omxplayer is using the ffmpeg libraries, I think vlc does not.



  • @mitu Yes, all my yuv420p videos work with VLC after the update (scraper of sms, snes, etc... are in 420p)
    And yes, it seems that recent RPi VLCs are now built with OMX acceleration, see this news
    I think there is a way to launch VLC with SW decoder, but it would require modification in EmulationStation.
    Meanwhile I started a thread in ArcadeItalia to report the issue and see if they are willing to re-encode the preview video in yuv420p


  • Global Moderator

    @Menion said in Scraper video black after scraping update:

    @mitu Yes, all my yuv420p videos work with VLC after the update (scraper of sms, snes, etc... are in 420p)

    Thanks for confirming this.

    And yes, it seems that recent RPi VLCs are now built with OMX acceleration, see this news

    I know, that patch broke the rendering from Emulationstation when the new MMAL decoder is used - https://retropie.org.uk/forum/topic/20256/. The bug was reported, but the resolution is still not in the released vlc, and now it's not playing at all.

    I think there is a way to launch VLC with SW decoder, but it would require modification in EmulationStation.

    Emulationstation doesn't call vlc directly, it uses libvlc, though it might be possible to pass along some parameters to choose the decoder.

    Meanwhile I started a thread in ArcadeItalia to report the issue and see if they are willing to re-encode the preview video in yuv420p

    I think those videos are captured directly from MAME, but if they're willing to re-encode them it would be great. Thank you for lending a helping hand.



  • @mitu

    I think those videos are captured directly from MAME, but if they're willing to re-encode them it would be great. Thank you for lending a helping hand.

    You are welcome! One of the admin just replied that they are aware of the issue, the videos are already re-encoded and as soon as they will find a proper host where put them, they will become available



  • Hi all
    I have modified the @hiulit script here so it can run on a generic host with VAAPI hardware encoding


Log in to reply
 

Contributions to the project are always appreciated, so if you would like to support us with a donation you can do so here.

Hosting provided by Mythic-Beasts. See the Hosting Information page for more information.