Please do not post a support request without first reading and following the advice in https://retropie.org.uk/forum/topic/3/read-this-first

Daphne / Dragonrise encoder issues



  • @clyde said in Daphne / Dragonrise encoder issues:

    urce

    it does in certain conditions something is going wrong with the ./configure it not generating makefiles properly compiling when you clone the git its either untraceked files or something else it wont even compile properly if you make no changes when cloning it to another git repo something is wrong there. i works fine in retropie 3.3 :)



  • @clyde said in Daphne / Dragonrise encoder issues:

    @grant2258 Although you seem to know it by now, I can verify that Retropie's Daphne source compiles correctly. Just mentioned to compare our results.

    well its fixed i was curios if you compiled from source because it breaks the roms symlink. Im sure you know how to fix this if you have compiled from source so i wont bore you with details on that.

    ok a few changes are needed in the compile function . There was problems with the compile part of the build script nothing major. The segfault was fix too was a missing , when i changed it back to retropie joystick numbering format. I originally had it on original joystick numbers.

    anyway do this
    RetroPie-Setup/
    pico scriptmodules/emulators/daphne.sh

    these functions need changed as such

    function sources_daphne() {
    gitPullOrClone "$md_build" https://github.com/grant2258/daphne-emu.git retropie
    }

    function build_daphne() {
    cd src
    ln -sf Makefile.vars.rp Makefile.vars
    make clean
    cd ..
    cd src/vldp2
    ./configure
    make -f Makefile.rp
    cd ..
    make STATIC_VLDP=1
    }

    press ctrl + x to save

    then just update from setup as normal

    ls -al /opt/retropie/emulators/daphne/roms

    it should display this
    lrwxrwxrwx 1 pi pi 34 May 21 03:03 /opt/retropie/emulators/daphne/roms -> /home/pi/RetroPie/roms/daphne/roms

    like i said the script makes a roms dir instead of the symlink so just point the symlink in the right direction if you have problems. Ive compiled on a retropie 4.4 works

    ps this will let the you control with digital and analogue on any controller before it was just the digital that worked. The buttons are where really messed up for controllers thats fixed up now too



  • @grant2258 said in Daphne / Dragonrise encoder issues:

    compile function this is while there was problems with the compile. The segfault was done too was a missing , when i changed it back to retropie joystick numbering format. I originally

    Parameters:
    Executing: /opt/retropie/emulators/daphne/daphne.sh "/home/pi/RetroPie/roms/daphne/lair2.daphne"
    ls: cannot access '/proc/kcore': No such file or directory
    --DAPHNE version 1.0.13
    --Command line is: /opt/retropie/emulators/daphne/daphne.bin lair2 vldp -nohwaccel -framefile /home/pi/RetroPie/roms/daphne/lair2.daphne/lair2.txt -homedir /opt/retropie/emulators/daphne -fullscreen -nocrc -noissues -nolog -noserversend -latency 950 -x 640 -y 480 -blank_searches -min_seek_delay 1000 -seek_frames_per_ms 20
    --CPU : UnknownCPU 0 MHz || Mem : 0 megs
    --OS : Linux 4.14 || Video : Unknown video
    --OpenGL: Compiled In
    --RGB2YUV Function: C
    --Line Blending Function: C
    --Audio Mixing Function: C
    Setting alternate home dir:
    /opt/retropie/emulators/daphne
    Disabling ROM CRC check...
    Setting Search Latency to 950 milliseconds
    Setting screen width to 640
    Setting screen height to 480
    Set 640x480 at 32 bpp with flags: 20
    Initializing sound system ...
    Joystick #0 was successfully opened
    Remapping input ...
    button:0 mapped to KEY_SCREENSHOT
    button:1 mapped to KEY_COIN1
    button:2 mapped to not set
    button:3 mapped to not set
    button:4 mapped to KEY_BUTTON1
    button:5 mapped to KEY_BUTTON2
    button:6 mapped to not set
    button:7 mapped to not set
    button:8 mapped to KEY_QUIT
    button:9 mapped to KEY_START1
    Loading compressed ROM image dl2_319.bin...65536 bytes read.

    dapinput.ini without the # stuff

    [KEYBOARD]
    KEY_UP = 273 114 2
    KEY_DOWN = 274 102 2
    KEY_LEFT = 276 100 1
    KEY_RIGHT = 275 103 1
    KEY_BUTTON1 = 306 97 5
    KEY_BUTTON2 = 308 115 6
    KEY_BUTTON3 = 32 113 1
    KEY_START1 = 49 0 10
    KEY_START2 = 50 0 1
    KEY_COIN1 = 53 0 2
    KEY_COIN2 = 54 0 1
    KEY_SKILL1 = 304 119 1
    KEY_SKILL2 = 122 105 1
    KEY_SKILL3 = 120 107 1
    KEY_SERVICE = 57 0 1
    KEY_TEST = 283 0 1
    KEY_RESET = 284 0 1
    KEY_SCREENSHOT = 293 0 1
    KEY_QUIT = 27 113 9
    END



  • @grant2258 said in Daphne / Dragonrise encoder issues:

    well its fixed i was curios if you compiled from source because it breaks the roms symlink. Im sure you know how to fix this if you have compiled from source so i wont bore you with details on that.

    Yeah, I selected "update from source" in the setup menu like a pro. ;) Seriously, I can fix a symlink in Linux if I know which one.

    ok a few changes are needed in the compile function . There was problems with the compile part of the build script nothing majot. The segfault was fix too was a missing , when i changed it back to retropie joystick numbering format. I originally had it on original joystick numbers.

    So the segfault was independant from the compilation/symlink problem? I'm asking because your Daphne compiled on my system without the symlink fix, but then crashed with a segfault. So, if it wouldn't have crashed, there would still have been the symlink problem?

    anyway do this
    RetroPie-Setup/
    pico scriptmodules/emulators/daphne.sh

    I think you meant pico RetroPie-Setup/scriptmodules/emulators/daphne.sh ?

    By the way, pico is symlinked to nano on Retropie. So, you may want to use nano in the first place here in the forum to avoid confusion for less experienced users. Just a thought. :)

    these functions need changed as such

    Are they only necessary for your repo or is this a bug that also affects the original version?

    then just update from setup as normal

    It worked! Your Daphne runs now, with all joystick directions enabled. Again, thank you very much. It was important for me to fix it this week, because I have a party next weekend. Now, my guests can play Dragon's Lair 1+2 or Space Ace if they want. :)

    like i said the script makes a roms dir instead of the symlink so just point the symlink in the right direction if you have problems. Ive compiled on a retropie 4.4 works

    How and where exactly did you fix that? Not in the daphne.sh as far as I can see.

    ps this will let the you control with digital and analogue any controller before it was just the digital that worked. The buttons are where really messed up for controllers thats fixed up now too

    My previous button setup seems to work like before. Do I have to mind anything in your version that's different to the original?

    Sorry for all the questions. As always, I take a problem and its solution as an opportunity to learn. :)



  • @clyde said in Daphne / Dragonrise encoder issues:

    @grant2258 said in Daphne / Dragonrise encoder issues:

    well its fixed i was curios if you compiled from source because it breaks the roms symlink. Im sure you know how to fix this if you have compiled from source so i wont bore you with details on that.

    Yeah, I selected "update from source" in the setup menu like a pro. ;) Seriously, I can fix a symlink in Linux if I know which one.

    ok a few changes are needed in the compile function . There was problems with the compile part of the build script nothing majot. The segfault was fix too was a missing , when i changed it back to retropie joystick numbering format. I originally had it on original joystick numbers.

    So the segfault was independant from the compilation/symlink problem? I'm asking because your Daphne compiled on my system without the symlink fix, but then crashed with a segfault. So, if it wouldn't have crashed, there would still have been the symlink problem?

    anyway do this
    RetroPie-Setup/
    pico scriptmodules/emulators/daphne.sh

    I think you meant pico RetroPie-Setup/scriptmodules/emulators/daphne.sh ?

    By the way, pico is symlinked to nano on Retropie. So, you may want to use nano in the first place here in the forum to avoid confusion for less experienced users. Just a thought. :)

    these functions need changed as such

    Are they only necessary for your repo or is this a bug that also affects the original version?

    then just update from setup as normal

    It worked! Your Daphne runs now, with all joystick directions enabled. Again, thank you very much. It was important for me to fix it this week, because I have a party next weekend. Now, my guests can play Dragon's Lair 1+2 or Space Ace if they want. :)

    like i said the script makes a roms dir instead of the symlink so just point the symlink in the right direction if you have problems. Ive compiled on a retropie 4.4 works

    How and where exactly did you fix that? Not in the daphne.sh as far as I can see.

    ps this will let the you control with digital and analogue any controller before it was just the digital that worked. The buttons are where really messed up for controllers thats fixed up now too

    My previous button setup seems to work like before. Do I have to mind anything in your version that's different to the original?

    Sorry for all the questions. As always, I take a problem and its solution as an opportunity to learn. :)

    everything is the same no setup changes needed the changes are here. The problem is the original code was hard coded to joystick was hard coded to the gpx2. I changed all default buttons the to -1 (not set for buttons unless we set them) because there is no way to unset buttons in this m emulator.

    That is why people tried to do magic numbers to get it work to set a button to something else sometimes you would get lucky and get a working config. but it would be pressing more than one button sometimes so it could really be Russian roulette if it worked. the analogue was missing one line of code.

    The changes are here didnt take much to fix it https://github.com/RetroPie/daphne-emu/pull/15/files

    this is a pull req of my changes.

    my code needed a fix for the segfault it was something minor a missing comma was in -1 structure and a if needed extra parentheses round a if statement to compile with optimization on.

    The make clean needed added and symlink moved to the start. just a little shuffle in the order to fix the compile issues that was something separate and you wouldnt notice the errors when the setup screen goes away i didnt compile with the setup menu when testing.

    The original code will compile this way too so its all good ive posted and issue on retropie-setup to get this Daphne compile script fixed.

    the pico command is correct your already in the Retropie-Setup directory but not harm if you want to add the full path



  • @grant2258 Thanks for all the explanations, and also for the retropie-setup issue to get it fixed for all Retropie users.



  • @clyde said in Daphne / Dragonrise encoder issues:

    @grant2258 Thanks for all the explanations, and also for the retropie-setup issue to get it fixed for all Retropie users.

    Well it's up to them if they take the fixes for the Input or not it's up to them.

    The compile script should be fixed though that's the main issue you can see posts over this forum when this symlink issue happens.



  • Hello everyone. I tried compiling and it returns an error in the module daphne.d (retropie 4.1). Can someone upload the folder with binaries already compiled for raspberry pi 3? Thank you.



  • @theridernight Which error exactly? What steps did you take to compile it?



  • Hello! @Clyde, I followed the user's instructions @grant2258 , I have edited the daphne.sh file and have changed it following the instructions. Then I launched Retropie-Setup -> manage packages->optional->daphne->update from source and return error in module "daphne.d" , no binaries found error.



  • @theridernight

    try updating your setup script then try again. I had to update this to work on retropie 4.4 if 4.1 has different scripts I dont know what to say. Supplying bins is frowned upon thats why i havent linked any.


  • Global Moderator

    @grant2258 said in Daphne / Dragonrise encoder issues:

    Supplying bins is frowned upon thats why i havent linked any.

    Where did you hear that ?



  • @mitu said in Daphne / Dragonrise encoder issues:

    @grant2258 said in Daphne / Dragonrise encoder issues:

    Supplying bins is frowned upon thats why i havent linked any.

    Where did you hear that ?

    I added a bin on the pull request a months ago so people could test and was asked to remove it from the pr. I dont want to be adding links for bins not supported by retropie.

    I do have a pull request in for these fixes on daphne at the retro pie github. I dont see any need to supply a link to bins if the changes arent accepted on the retropie end its kind of going against the github systems of getting changes implemented.

    to be fair when i first done this i had no clue how to use github am a bit better now certainly no pro though.

    here is the link for the pr

    https://github.com/RetroPie/daphne-emu/pull/15


  • Global Moderator

    @grant2258 Well, yes, in a GitHub PR there's no need for a binary file. You can add a binary release in the Releases part of your repo if you want users to test it out.



  • @mitu

    honestly i had never used used this emulator on retropie before I just ended up fixing it when another user had problems. If you look over the forums you see many threads on controller issues on daphne. I really dont mind if the fixes are wanted or not i know the fixes work and its a good thing for all controllers. There is intructions here on how to compile it if users need to



  • Can someone give me binaries privately? (Compiling not working) .The reason is that I have a mini arcade that I can not open, or remove the microsd or perform the update of Retropie 4.1 to 4.4 as it could corrupt the microsd (it has happened to me other times). So far I have not been able to use daphne to have the control error. Thanks !!



  • @grant2258 Thank you very much. I try your solution and all works fine. Finally I can play Dragon's Lair without the keyboard :)



  • @pinho83 said in Daphne / Dragonrise encoder issues:

    y your solution and all works fine.

    no problems at all glad your getting some use from it :)



  • @theridernight said in Daphne / Dragonrise encoder issues:

    Can someone give me binaries privately? (Compiling not working).

    I would, but I don't know how, since this forum doesn't seem to support private messages and I won't post any personal contact information openly on the net. The creator of Daphne doesn't seem to forbid the sharing of compiled binaries of Daphne as far as I researched on http://www.daphne-emu.com, so she sharing itself should be okay.

    That said, I'd prefer to work with you on that compilation problem. Could you please post your daphne.sh here in a codeblock, so we can see if you modified it correctly?

    @grant2258 @mitu and other experienced people here: Could someone please tell us where the compilation log is stored?

    The reason is that I have a mini arcade that I can not open, or remove the microsd or perform the update of Retropie 4.1 to 4.4 as it could corrupt the microsd (it has happened to me other times).

    You absolutely should think about a backup soon, as any data storage can fail anytime for various reasons, and flash memory belongs to the more fragile media in that regard. Some backup methods for Retropie are described here, some of them don't require opening your mini arcade.



Contributions to the project are always appreciated, so if you would like to support us with a donation you can do so here.

Hosting provided by Mythic-Beasts. See the Hosting Information page for more information.