Please do not post a support request without first reading and following the advice in https://retropie.org.uk/forum/topic/3/read-this-first

RetroPie 4.3.17 Stretch images



  • @herb_fargus Ah you're right, it does work from binary. Unfortunately other than the netplay and the SDL2 port, most of the time was spent trying to make the code maintainable, so there aren't too many visible features :( The SDL2 port might be useful though.

    PS. It seems to work fine from source too now.



  • Hello,
    Did someone tried to compile daphne-pi on stretch ?
    While it was working fine on jessie, with the same romset, it played blinded and muted on stretch.
    I tried to compile with gcc 4.9 and gcc 6.3, same result.
    Bye


  • administrators

    I reflashed the image for more testing but after doing so am finding it troublesome to connect my 8bitdo sf30 pro controller. It is recognised in the menu but fails to authenticate.

    (Creating device failed: org.bluez.Error.AuthentificationFailed: Authentification Failed)
    

    I don't know if the 8bitdo is still thinking it's connected to the old image or if I mixed something up so I'll keep digging. I imagine a reflashing of the 8bitdo firmware will probably fix it and it's probably just user error on my part but it's something to be aware of if it's persistent for other users going forward



  • @alexj

    I know hypseus (sdl2 daphne port) is having problems on the on the pi on stretch as well the video just freezes. It also doesnt work on debian 9 x64. I wonder if its the new kernels with meltdown fixes that are effect mutex locks. I dont know if thats the same kind of problems you where having. Ill download the image and try compiling forked version of daphne and see if it works or not.



  • @meleu
    Joystick selection doesn't seem to work anymore on this image.

    Example for NES, with Dualshock3 selected for player 1 with "by name" method :

    pi@retropie:~ $ cat  /opt/retropie/configs/nes/joystick-selection.cfg 
    input_player1_joypad_index = "Sony PLAYSTATION(R)3 Controller #1"
    
    pi@retropie:~ $ cat  /opt/retropie/configs/nes/retroarch.cfg 
    # Settings made here will only override settings in the global retroarch.cfg if placed above the #include line
    
    input_remapping_directory = "/opt/retropie/configs/nes/"
    
    input_player1_joypad_index = "0"
    # input_player2_joypad_index = "1"
    # input_player3_joypad_index = "2"
    # input_player4_joypad_index = "3"
    #include "/opt/retropie/configs/all/retroarch.cfg"
    
    pi@retropie:~ $ cat  /dev/shm/runcommand.log 
    --- start of joystick-selection log
    joystick selection by name is ON!
    joystick indexes for "nes" was configured
    joystick indexes for "all" was configured
    --- end of joystick-selection log
    Parameters: 
    Executing: /opt/retropie/emulators/retroarch/bin/retroarch -L /opt/retropie/libretrocores/lr-fceumm/fceumm_libretro.so --config /opt/retropie/configs/nes/retroarch.cfg "/home/pi/RetroPie/roms/nes/Dr. Mario (Europe).zip" --appendconfig /dev/shm/retroarch.cfg
    

    Still the controller for player 1 is the other one (Hori Fighting stick mini)...

    Edit : tried with other systems : same behaviour
    I also tried to configure 2 PS3 controllers as player 1 and 2, same. Player 1 stay with the Hori stick, Player 2 is mapped with the first PS3 controller.

    Edit again : After some tests I checked the jslist files :

    pi@retropie:~ $ cat /tmp/jslist.
    jslist.2Nyz  jslist.3XSC  jslist.hfJr  jslist.Tbq2  jslist.tmyw  jslist.UUnk  
    pi@retropie:~ $ cat /tmp/jslist.*
    0:Sony PLAYSTATION(R)3 Controller #1
    1:HORI CO.,LTD. Fighting Stick mini 4 #1
    0:Sony PLAYSTATION(R)3 Controller #1
    1:HORI CO.,LTD. Fighting Stick mini 4 #1
    0:Sony PLAYSTATION(R)3 Controller #1
    1:Sony PLAYSTATION(R)3 Controller #2
    2:HORI CO.,LTD. Fighting Stick mini 4 #1
    0:Sony PLAYSTATION(R)3 Controller #1
    1:Sony PLAYSTATION(R)3 Controller #2
    2:HORI CO.,LTD. Fighting Stick mini 4 #1
    0:Sony PLAYSTATION(R)3 Controller #1
    1:Sony PLAYSTATION(R)3 Controller #2
    2:HORI CO.,LTD. Fighting Stick mini 4 #1
    0:Sony PLAYSTATION(R)3 Controller #1
    1:HORI CO.,LTD. Fighting Stick mini 4 #1
    

    The strange thing is The Hori Controller is USB connected (and never disconnected), so it should always be index 0 (what seems to be retroarch view)...
    But his index in your script changes according to the PS3 controllers connected.

    @psyke83 Could it be that your sixaxis module somewhat forces the index of the PS3 controllers to the first ones, regardless of the already connected controllers ?
    (That would explain the active led 1 on the controller, before upgrading when I connected a DS3, the led 2 was on, because of the arcade stick being the first)



  • @sano said in RetroPie 4.3.11 Stretch images for testing:

    Joystick selection doesn't seem to work anymore on this image.

    :(

    Thanks for the heads-up. Will try to check it when I find some free time.



  • Thanks a lot @meleu ;)
    And try to enjoy your free time, this is not so critical :)

    I think I narrowed it down to the jslist executable.

    Here are 2 results before and after powering on a DS3 :

    pi@retropie:~ $ /opt/retropie/supplementary/joystick-selection/jslist 
    0:HORI CO.,LTD. Fighting Stick mini 4
    pi@retropie:~ $ 
    pi@retropie:~ $ /opt/retropie/supplementary/joystick-selection/jslist 
    0:Sony PLAYSTATION(R)3 Controller
    1:HORI CO.,LTD. Fighting Stick mini 4
    

    Whatever, Retroarch still sees Hori as the 1st controller and DS3 as the 2nd, hence the issue...
    If it can help, from the OS point of view, Hori is /dev/input/js0 and DS3 is /dev/input/js1


  • Global Moderator

    I'm not too familiar with the controller order stuff, but isn't the HORI controller a PS3-compatible controller? That means it'll use the hid-sony driver.

    That's a relevant detail, because the old ps3controllerdriver works differently. The sony_hid driver (with or without my module) would use the name Sony PLAYSTATION(R)3 Controller, but ps3controller (assuming you use the DS3 via bluetooth) selects the name PLAYSTATION(R)3 Controller, and it's enumerated through a uinput virtual input device.

    If this is a sixaxis bug (or if not a bug, different behaviour from the driver), then it's off-topic regarding the stretch image and I would suggest continuing the discussion in my thread to keep this one on track.

    FWIW, I have two official DS3 pads, and they seem to select the correct led corresponding to the controller number.



  • For information, I updated today, including OS packages, and the console autologin option reverted back to false, resulting in a console login prompt at boot.
    I had to reconfigure it through raspi-config in order to boot to ES.
    If someone could try to reproduce this... It could be an upstream bug.


  • administrators

    @sano I've seen this also. It is an upstream bug (unless they somehow wanted this by design, which I doubt).


  • administrators

    @sano It's caused by the systemd package update - from the upgrade log

    Setting up systemd (232-25+deb9u2) ...
    addgroup: The group `systemd-journal' already exists as a system group. Exiting.
    Removed /etc/systemd/system/getty.target.wants/getty@tty1.service.
    Created symlink /etc/systemd/system/getty.target.wants/getty@tty1.service → /lib/systemd/system/getty@.service.
    

    I will report this upstream.


  • administrators


  • administrators

    4.3.14 stretch images are now available in the first post.

    I will be testing them out on my Raspberry Pi 3 B+ when it arrives. But the packages are up to date, so they should work.



  • @buzz Nice, I was wondering if you saw my post about this.
    Tagging interested people from other threads : @ganondork @pjft @tashman
    Thanks for them, I didn't buy a Pi 3B+ (not yet).


  • administrators

    Looks like there may be a problem with the images - as I can't boot them here from a quick test. Possibly due to upstream Raspbian changes that are incompatible with the build script. Will update with more information soon.

    [edit] Actually it could be my desktop/build system, as I updated it recently.

    [edit] It was: They are missing the fat partition :-)

    mkfs.vfat: command not found
    

    Have fixed up the image builder dependencies. Currently building 4.3.15 images.



  • @buzz Got a 3B+ already. I'm not super-advanced, but happy to use my extra card with the new Pi to see if and how things work. Ping me when you have what you think is a working image and I'll grab it.


  • administrators

    4.3.15 stretch images are now available in the first post. They should work on the Raspberry Pi 3 B+ but I have not yet tested. They boot on my Raspberry Pi 3 Model B.

    The images are based on the latest Raspbian Stretch Lite.


  • administrators

    I can confirm the 2/3/3+ image works correctly on the new Raspberry Pi 3 Model B+



  • @buzz you happen to have the wifi or the network with pi 3b + and 4.3.15?


  • administrators

    @mikozzz Just tested LAN - for Wifi on the new Raspberry Pi 3 Model B+ you need to set the country (same as with Raspbian Stretch)

    WiFi is disabled until wireless regulatory domain is set (Pi 3 B+ only)
    - The domain can be done through 'Raspberry Pi Configuration' (rc_gui),
    'raspi-config' or by setting 'country=' to an appropriate ISO 3166
    alpha2 country code in /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf.


Log in to reply
 

Contributions to the project are always appreciated, so if you would like to support us with a donation you can do so here.

Hosting provided by Mythic-Beasts. See the Hosting Information page for more information.