Please do not post a support request without first reading and following the advice in https://retropie.org.uk/forum/topic/3/read-this-first

Hifiberry Dac+ Reicast no sound?



  • Hi, does anyone know how to get this combo working? I have searched and found a thread with info on changing the sound to ALSA, I tried this as the Hifiberry is routed through the ALSA mixer but after changing the config the result was no sound and emulation was too fast. Can anyone help? Thanks.

    Rpi 3
    Hifiberry DAC+
    Official 7" Touchscreen
    Jackery Titan Power Bank



  • I have sorted it, anyone else with the same problem needs to do the following:

    sudo nano /boot/config.txt
    And scroll down to the bottom. If you see a line that says: dtparam=audio=on

    Disable it by putting a # in front.
    Then add:
    dtoverlay=hifiberry-dacplus
    on the next line. Save the file.

    Next create /etc/asound.conf with the following content:

    pcm.!default {
    type hw card 0
    }
    ctl.!default {
    type hw card 0
    }

    Then go to: /home/pi/.reicast/emulators.cfg and change it to this:

    reicast-audio-alsa = "CON:/opt/retropie/emulators/reicast/bin/reicast.sh alsa %ROM%"
    default = "reicast-audio-alsa"
    reicast-audio-oss = "CON:/opt/retropie/emulators/reicast/bin/reicast.sh oss %ROM%"

    Save and reboot and enjoy!

    Also has anyone managed to get reicast to change to 16:9 aspect ratios? maybe i'll start a new topic for this.



Contributions to the project are always appreciated, so if you would like to support us with a donation you can do so here.

Hosting provided by Mythic-Beasts. See the Hosting Information page for more information.