Please do not post a support request without first reading and following the advice in https://retropie.org.uk/forum/topic/3/read-this-first

Colors Are Off In Mame-2003



  • Pi Model or other hardware: 3b+
    Power Supply used: 2.5a psu
    RetroPie Version Used: 4.5.1
    Built From: Image on RetroPie website
    USB Devices connected: 2 generic usb joysticks
    Controller used: 2 generic usb joysticks
    Error messages received: none
    Emulator: lr-mame2003
    How to replicate the problem: I accidentally removed the .hi and .cfg files in mame2003 folder in /home/pi/RetroPie/roms/arcade/mame2003/cfgs/
    Then I opened some roms and some of the colors were not right, but some of them were.


  • Global Moderator

    @DavidB21 said in Colors Are Off In Mame-2003:

    Then I opened some roms and some of the colors were not right, but some of them were.

    Can you give some examples ? What ROMs have 'off' colors and which have not ?



  • @DavidB21 Either you are using wrong romsets for mame2003 or mame2003 couldn't emulate colors properly for those romsets (it happens a lot). If it's the later, don't expect a fix, mame2003 is what you would call a deprecated core with basically no support behind, you'll have to try with other mame core or fbneo, with the corresponding romsets.



  • @barbudreadmon in fbneo the colors worked, but what it weird is that the colors worked with lr-mame2003 for a while and then it stopped working.



  • @mitu Burger time and frogged we’re off but donkey Kong didn’t seem to have anything wrong with it.


  • Global Moderator

    Hm, I just tested frogger and there's no problem with it. I deleted also the .hi and .cfg files from the corresponding mame2003 folders, but it's the same. Try re-copying the ROMs over to the PI ?



  • Whatever you problem is its nothing to do with deleting them folders. The hi folder just saves hi scored and the cfg folder just saves input setting and dipswitches.

    Mame will just recreate these folders when its done. It would actually be a good to delete the cfg folder once you update to the latest mame2003 if you have cfg files from the older version as there was input changes and its using the old format in all honesty.

    I tested burger time on my pc and was fine there.



  • @DavidB21 said in Colors Are Off In Mame-2003:

    donkey Kong didn’t seem to have anything wrong with it

    dkong had wrong colors in mame until 0.141 (so mame2010 and older version), i don't think a color fix was ever backported to old mame cores.
    The right colors (which fbneo is emulating properly) look like this : alt text
    (It's redder in old mame and old fbalpha)



  • @mitu I did that, and it didn't solve anything, I am just going to use mame2010 and fbneo for now.



Contributions to the project are always appreciated, so if you would like to support us with a donation you can do so here.

Hosting provided by Mythic-Beasts. See the Hosting Information page for more information.