Please do not post a support request without first reading and following the advice in https://retropie.org.uk/forum/topic/3/read-this-first

After screen with 4 raspberries, it just stays black



  • Pi 3 Model B
    Power Supply used: 2.5A
    RetroPie v4.5.1
    Built From: Official image
    USB Devices connected: keyboard, 2 usb controllers (joystick+buttons+encoder)
    Controller used: USB encoder is "2008 Toodles Cthulhu Multi"

    I changed the display resolution and memory split settings in raspi-config and now I get a black screen instead of emulationstation. I can't SSH and I tried holding or repeatedly pressing shift at the initial boot up screen...


  • Global Moderator

    @benjaminjay Revert your config.txt configurations and see if it works. The file should be editable from any PC (mac/windows/linux).
    If it works, then there's something with your configs - try adding them one by one to see which one is causing this.



  • Though not entirely the same configuration (it was a Pi 4), I encountered an issue wherein after the boot sequence the display would be completely blank. I eventually narrowed it down to the memory split setting - I had changed it, trying to follow the instructions for RetroPie 'manual installation.' Keeping it default resolved the problem.



Contributions to the project are always appreciated, so if you would like to support us with a donation you can do so here.

Hosting provided by Mythic-Beasts. See the Hosting Information page for more information.