Please do not post a support request without first reading and following the advice in https://retropie.org.uk/forum/topic/3/read-this-first

[Solved] ES shows both Genesis and Mega Drive logos



  • Hi,

    today, I noticed that Emulation Station shows both the Genesis and the Mega Drive logos. It didn't do that before, though I don't know when it happened exactly. The only things I did in the last couple of days were updating all installed packages and creating a new custom collection with all Gauntlet versions from multiple systems including the Mega Drive. Removing this collection doesn't change anything.

    I'm from Europe, so I prefer the Mega Drive logo.

    I don't have any custom config files for ES that it didn't create by itself, i.e. there is no /opt/retropie/configs/all/platforms.cfg or ~/.emulationstation/es_systems.cfg which could cause this effect (if they could at all). edit: Changing the logo to Genesis like it's described in https://retropie.org.uk/docs/Mega-Drive-Genesis/#switching-emulation-station-to-the-genesis-logo has no effect, both logos are still there.

    Pi Model or other hardware: Raspberry Pi 3b (not plus)
    RetroPie Version Used (eg 3.6, 3.8.1, 4.1 - do not write latest): 4.5.1 recently updated
    Built From: official image
    USB Devices connected: 2 DragonRise zero delay encoders, Samsung EVO 840 ssd, PAC-Drive led controller, 2 Ultimarc AimTrak light guns, Mayflash Wii U Pro wireless gamepad adapter
    Controller used: 2 Ultimarc Mag-Stiks Plus, Qumox Wii U Pro bluetooth controller
    Error messages received: none

    Any help would be appreciated. I know that I could just remove the genesis symlink in the roms directory or use a custom es_systems.cfg without a genesis entry, but I would like to know how this could happen and how I can fix it with as little customisation as possible.

    Cheers
    Clyde


  • Global Moderator

    Each folder has a folder backing it up. Do you have both genesis and megadrive systems added in your es_systems.cfg (wherever it may me) ?
    Run Emulationstation with emulationstation --debug, make sure you still see the issue, then upload the log file (es_log.txt) to pastebin.com to take a look at it.



  • @mitu Thanks and sorry, I don't understand your statement that each folder has a folder backing it up. Could you please rephrase or explain that?

    Both systems show up in my es_systems.cfg.

      <system>
        <name>genesis</name>
        <fullname>Sega Mega Drive / Genesis</fullname>
        <path>/home/pi/RetroPie/roms/genesis</path>
        <extension>.smd .bin .gen .md .sg .zip .SMD .BIN .GEN .MD .SG .ZIP</extension>
        <command>/opt/retropie/supplementary/runcommand/runcommand.sh 0 _SYS_ megadrive %ROM%</command>
        <platform>genesis</platform>
        <theme>genesis</theme>
      </system>
    
      <system>
        <name>megadrive</name>
        <fullname>Sega Mega Drive</fullname>
        <path>/home/pi/RetroPie/roms/megadrive</path>
        <extension>.7z .smd .bin .gen .md .sg .zip .7Z .SMD .BIN .GEN .MD .SG .ZIP</extension>
        <command>/opt/retropie/supplementary/runcommand/runcommand.sh 0 _SYS_ megadrive %ROM%</command>
        <platform>megadrive</platform>
        <theme>megadrive</theme>
        <directlaunch/>
      </system>
    

    The log file is available here: https://pastebin.com/Jy0iBNpB


  • Global Moderator

    @Clyde said in ES shows both Genesis and Mega Drive logos:

    Both systems show up in my es_systems.cfg.

    That's because you have 2 entries there. What I meant is that every system has a backing folder - in your case you have 2 systems backed by the same folder (even if one is a symlink). Remove the genesis system, it shouldn't be there.



  • @mitu Ah okay, thanks again. I thought that it's normal for both to be there and that ES will only display one of them – Mega Drive by default, Genesis if selected by a custom platforms.cfg. I was wrong.

    Any guess how both could end up in the es_systems.cfg by normal use of Retropie only? (as far as I remember)


  • Global Moderator

    @Clyde said in ES shows both Genesis and Mega Drive logos:

    Any guess how both could end up in the es_systems.cfg by normal use of Retropie only? (as far as I remember)

    I can't find anything related in the RP script. The only reference is when the megadrive folder is created and genesis is symlinked to it, but that's all.



  • @mitu So, the universe has been enriched by one more mystery. But as far as I'm concerned, this thread is solved. 😊



Contributions to the project are always appreciated, so if you would like to support us with a donation you can do so here.

Hosting provided by Mythic-Beasts. See the Hosting Information page for more information.