Please do not post a support request without first reading and following the advice in https://retropie.org.uk/forum/topic/3/read-this-first

Screenscraper error API closed for non-registered members



  • Hi all. This question is technically not RetroPie, but more a Sselph Scraper and Screenscraper.fr related one. To make it short, the site is currently under heavy usage and that locks out all non registered users when using screenscraper.fr as the source while scraping. I made an account there and can confirm its just locks out all non registered users, indicated by images. Before this issue, I used this scraper since a year and never had this problem before. I updated the whole RetroPie system and script too.

    Error message for each entry: ss: API closed for non-registered members

    Now, I don't know where to put the username and password. I found this page, where a user points out it should be used in commandline. I am not stranger to commandline, but where to use it? I usually start the scraper script through menu in "sudo RetroPie-Setup/retropie_setup.sh".

    I tried to put the account data in retropie/configs/all/scraper.cfg and it seems not to read them. Does anybody have a clue? Should i start the scraper script directly from commandline and pass my account data there?


  • Global Moderator

    The scraper.cfg doesn't support storing the user/password, you'll have to use the command line and add the parameters (-ss_user/-ss_password) needed to authenticate with your user account when scraping.



  • @mitu ok, that explains it. What is the command for the scraper? I tried it with "sudo ./RetroPie_Setup/scriptmodules/supplementary/scraper.sh" through SSH. I get the message that the file does not exist. Even if I changed the directory to that last folder. How do I start the scraper manually?


  • Global Moderator

    @thelostsoul You run it from the ROMs folder, with /opt/retropie/supplementary/scraper/scraper and add the parameters needed (they're explained in the docs). There's not need to use sudo.



  • @mitu Oh, I need to reread the doc, thanks. I have only some last questions remaining, sorry, but my head just can't get everything around right now. Do I need to go in the system specific ROMs folder or in the general ROMs folder? And will it use the settings file or do I need to be carefully setting each setting too?

    About the "sudo", I use it because the Docs says so in: https://retropie.org.uk/docs/Scraper/

    Quit EmulationStation (from the start menu or press F4) and type sudo ~/RetroPie-Setup/retropie_setup.sh.



  • @thelostsoul I had ALLOT of trouble trying to figure this out. I tried to use /opt/retropie/supplementary/scraper/scraper ss_user myusername

    Which seemed to work but didn't resolve it. The way I got it to work was to go to /opt/retropie/supplementary/scraper/skyscraper and edit the config.ini file.

    In that document there is a line that says #userCreds="user:password" and a line above it that I altered to just say [screenscraper]. Then I removed the hashtag symbol from both lines, added my user and password in and saved it. It solved the problem and seems to be working no trouble.

    Hope that helps



  • @retronick I ended up waiting until next day, when I could use the site without user password. Whenever I run into the same issue, I'll look up here first. Thanks for the suggestion. Thank you to mitu too, I could start the program in said roms folder. But I guess it didn't recognize my settings and I didn't want ruin my current setup.



  • @retronick I tried what you posted but under /opt/retropie/supplementary/scraper there is no skyscraper and no config.ini.
    What am I missing?


  • Global Moderator

    @DeweyCox said in Screenscraper error API closed for non-registered members:

    /opt/retropie/supplementary/scraper

    That's not the installation folder for Skyscraper, it's the installation folder for Steven Selph's scraper. Skyscraper is installed in /opt/retropie/supplementary/skyscraper.



  • This post is deleted!


  • @retronick said in Screenscraper error API closed for non-registered members:

    @thelostsoul I had ALLOT of trouble trying to figure this out. I tried to use /opt/retropie/supplementary/scraper/scraper ss_user myusername

    Which seemed to work but didn't resolve it. The way I got it to work was to go to /opt/retropie/supplementary/scraper/skyscraper and edit the config.ini file.

    In that document there is a line that says #userCreds="user:password" and a line above it that I altered to just say [screenscraper]. Then I removed the hashtag symbol from both lines, added my user and password in and saved it. It solved the problem and seems to be working no trouble.

    Thank you - followed your insructions and now it works.



Contributions to the project are always appreciated, so if you would like to support us with a donation you can do so here.

Hosting provided by Mythic-Beasts. See the Hosting Information page for more information.